I Sverige firas julen traditionellt den 24 december, vilket är känt som julafton. Detta är den dag då de flesta familjer samlas för att utbyta gåvor, äta julmat och delta i olika traditionella aktiviteter. Trots att juldagen, den 25 december, officiellt är helgdagen enligt kristen tradition, har svensk julfirande historiskt sett fokuserat på julafton.
Varför firas julen på julafton i Sverige?
Seden att fira julen den 24 december har sina rötter i äldre nordiska och germanska traditioner. Förr i tiden började dygnsindelningen redan vid solnedgången, vilket innebar att firandet av högtiden inleddes kvällen före själva dagen. Denna vana har fortsatt i Sverige, där julafton blivit den mest centrala dagen för firandet.
Dessutom har det kristna julfirandet under århundraden sammanflätats med äldre hedniska traditioner, som midvinterblotet – en fest för att välkomna ljuset efter vintersolståndet. Denna kombination av influenser har cementerat julaftonens roll som den viktigaste dagen under julen i Sverige.
Hur skiljer sig det svenska julfirandet från andra länder?
I många andra länder, som till exempel USA och Storbritannien, är det vanligt att firandet kulminerar på juldagen den 25 december. Där är det på morgonen denna dag som gåvor öppnas och stora familjemåltider hålls. Detta står i kontrast till Sverige, där presentöppning och festligheter vanligtvis sker redan under julaftons kväll.
En del av de svenska jultraditionerna har influerats av andra länder. Exempelvis introducerades julgranen i Sverige på 1700-talet via Tyskland. Samtidigt har den svenska jultomten, med rötter i både den nordiska gårdstomten och den amerikanska Santa Claus, blivit en ikonisk del av julfirandet. Svensk julmat, som julskinka och sill, har dock starka inhemska traditioner och skiljer sig från många andra länders menyer.
Längtar du till julen? Räkna då ner dagar, timmar, minuter och sekunder med vår nedräkning till julafton!